noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

14/12/2005

Registratie pc gecrasht

Filed under: noxqs installatie, noxqs gebruik, Hardware — wig @ 4:44 pm

Door een stroomuitval is een pc die als registratie toestel diende gecrasht. De harde schijf lijkt beschadigd. Makkelijkst is de InNoxqs terug te laten lopen; de installatie cd die de harde schijf formatteert en een nieuwe installatie doet over het netwerk.

Een knoppix CD bevestigt mij eerst de goede werking van het toestel. Die maakte me ook duidelijk dat ik de boot-volgorde moest verzetten in het bios.

Daarna ben ik klaar om een nieuwe installatie te doen; de stappen van de installatie verlopen vlot:
- welkom scherm van aangepaste Red Hat 9.
- “running anaconda”
- “formatting / file system”
- installatie: “package installation … ”
- “Complete” enz, einde deze package installation, waarna gestart wordt “ok” van de harde schijf (CD verwijderen)
- starting …
- start op in een scherm met een browser, klaar om in te loggen.
- het ip adres kan toegewezen zijn door dhcp.

Voor het maken van een vast ip-adres bestaat een shell script dat “fixip” heet, in de install directory.
Dat veronderstelt in de root directory een file “ip” die het ip-address bevat, bv “192.168.1.167″, als eenvoudige tekst.
Het laten lopen van fixip, levert vanaf de volgende start het juist ingestelde ip adres op.

Het bewijst nu een handige werkwijze te zijn, deze op maat gemaakte Linux installatie-CD. Ik heb op korte tijd 2 defecte toestellen gehad; de andere was een harde schijf die het begeven had. Na vervanging kon ik ook eenvoudig bovenstaande procedure toepassen.

Afhankelijk van de snelheid van de cd drive doe je deze installatie in een half uurtje. Het is zo eenvoudig dat je het telefonisch kan begeleiden als je het laat uitvoeren door een plaatselijke medewerker. En licentieboekhouding komt er niet aan te pas.

20051212

17/10/2005

Noxqs draait bij mij op ….

Filed under: noxqs installatie, noxqs gebruik, noxqs ontwikkeling — wig @ 1:15 pm

Ik heb eens nagekeken op welke systemen ik een noxqs heb draaien, omdat ik me afvroeg of er veel verschillende distributies tussen waren. Het resultaat is:
- Red Hat 9 “shrike” (kernel 2.4.20-31.9) - Apache 2.0 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.58
- Red Hat 9 “shrike” (kernel 2.4.20-31.9smp) - Apache 2.0 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.58
- Suse 9.0 (kernel 2.4.21-199 default) - Apache - PHP - MySQL
- Suse 8.1 (kernel 2.4.19-4GB) - Apache 1.3.26 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.52 Ver 11.18

Het zijn produktie, ontwikkel en testmachines. Tussendoor is het ook nog wel op andere machines geïnstalleerd geweest, maar daar heb ik geen gegevens meer van.

- Het zou ook draaien op een Fedora Core 2.6.12, Apache/2.0.54 (Fedora), PHP Version 5.0.4, MySQL 4.1.12, maar ik heb geen documentatie of er aanpassingen nodig waren.

29/4/2005

Noxqs clients: 11 vanaf nul

Filed under: General, noxqs installatie — wig @ 9:38 am

Als de computers die de noxqs applicatie moeten draaien toekomen, moeten ze allemaal voorzien worden van een Linux systeem. Een systeem installeren, met de selectie van de nodige software gaat toch al snel een paar uur in beslag nemen, en eer alle instellingen dan nog gemaakt en gecontroleerd zijn reken ik zo’n volledige werkdag. Als dat één voor één moet gebeuren voor 11 computers kan je je wel een paar weken bezighouden. En ook alle onderhoud later is maal 11 natuurlijk.
Er is redelijk weinig software nodig: basissysteem zonder servers, een grafische omgeving, browser. Wel wat specifieke instellingen: user maken, wireless kaart configureren met netwerkgegevens.

Het ligt dus voor de hand om een meer geautomatiseerde installatie te gebruiken. Maar daar is dan weer opzoek, ontwerp, en (script)-programmeerwerk aan…

1) Server
Er wordt een volledige installatie (met alle nodige applicaties erin) klaargezet op een server die als locale installatieserver gaat dienen. De clients moeten daar hun installatie afhalen.

2) Clients
Er wordt een zelfstartende CD gemaakt, met daarop een klein linux-systeem dat installatie uitvoert; dat verbinding legt met de voorziene installatieserver, en daar alles afhaalt wat nodig is. Dit gebeurt via het gewone netwerk.

3) Netwerk
Er is een beginopstelling met alle client-computers en de server aan een switch.
Nadat de clients hun installatie hebben afgehaald krijgen ze manueel hun eigen vaste IP adres en werken daarna over de wireless verbinding.
De Access Points zijn voorbereid en in werking.

Powered by WordPress