noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

19/3/2007

Kostprijs systemen links

Filed under: General — pinguim @ 2:28 am

Activity Based Costing:

http://www.xs4all.nl/~jan/Publicaties/ABC.htm

ABC versus Direct Cost:

http://www.onderwijsportaal.nl/plot-Persoonlijk/uvt-kaplan1.htm
Historische kost: …

14/3/2007

MySQL met hulp van PhpMyAdmin en OOo

Filed under: General — wig @ 5:59 pm

Ik leerde vandaag een handig truukje om een “pak” data in een mysql databank te krijgen. Het probleem was dat een aantal records moesten ingevoegd worden in een bestaand systeem; er was een volgnummer nodig, en een paar gegevens die vast zijn (naam gebruiker, datum creatie, ..)

Je kan de hulp van OpenOffice.org Calc inroepen om een set gegevens voor te bereiden. Je maakt 1 SQL statement dat je uitprobeert. Of nog gemakkelijker; voeg een record toe via phpMyAdmin en kopieer de code van het commando dat werd uitgevoerd.

INSERT INTO `ord` ( `ord_code` , `ord_name` , `ord_sort` )
VALUES (
'0500012', NULL , NULL
);

Open een leeg rekenblad. Zet in een cel de waarde van het veld dat moet optellen; bv “700385″.
Trek de rechterbenedenhoek van die cel naar beneden in de kolom. Je ziet de invulwaarden optellen, stop bij de eindwaarde die je nodig hebt. Je hebt nu een hele kolom gevuld met alle volgnummers.

Tik twee kolommen rechts van dat bovenste volgnummer de sql statement. Of kopieer en plak ze als je ze ergens voorbereid hebt (ctrl-c, ctrl-v). Zet er een “=” teken voor en zet het hele commando tussen ” “.
Op de plaats waar het volgnummer staat moet telkens de waarde komen die in de eerste kolom staat, hier bv in cel A2. Dat doe je door het ampersand teken te gebruiken: “&A2&” is een verwijzing om de waarde van die cel in te vullen tussen andere tekst. Het wordt dan iets als:

="INSERT INTO `ord` ( `ord_code` , `ord_name` , `ord_sort` ) VALUES ('" &A2&"', NULL , NULL);"

Daarna kopieer je deze cel ook in zijn kolom naar beneden, evenver als de waarden in de eerste kolom. Je ziet in het resultaat dat telkens het volgnummer aangepast is. Let op het ; teken dat elke lijn afsluit. Heel deze kolom met SQL commando’s selecteer je, en kopieer je. Je plakt ze in phpMyAdmin op de plaats waar je de eerste SQL statement vandaan had (misschien moet je “edit” kiezen eerst). Na bevestinging op Go wordt de hele reeks commando’s uitgevoerd.

Controleer eventuele foutmeldingen, hopelijk krijg je iets als:

Your SQL query has been executed successfully

Ook als je nog andere waarden moet invullen kan je dat gemakkelijk eerst doen, dikwijls zijn het een aantal steeds terugkomende waarden, misschien moet je dingen opzoeken en bouw je het in het rekenblad helemaal op. Wijzigen is hier immers veel comfortabeler, en je kan ook eerst visueel controleren of het er juist uitziet, voor het SQL bevel is uitgevoerd op de echte databank.

Powered by WordPress