noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

29/4/2005

Noxqs clients: 11 vanaf nul

Filed under: General, noxqs installatie — wig @ 9:38 am

Als de computers die de noxqs applicatie moeten draaien toekomen, moeten ze allemaal voorzien worden van een Linux systeem. Een systeem installeren, met de selectie van de nodige software gaat toch al snel een paar uur in beslag nemen, en eer alle instellingen dan nog gemaakt en gecontroleerd zijn reken ik zo’n volledige werkdag. Als dat één voor één moet gebeuren voor 11 computers kan je je wel een paar weken bezighouden. En ook alle onderhoud later is maal 11 natuurlijk.
Er is redelijk weinig software nodig: basissysteem zonder servers, een grafische omgeving, browser. Wel wat specifieke instellingen: user maken, wireless kaart configureren met netwerkgegevens.

Het ligt dus voor de hand om een meer geautomatiseerde installatie te gebruiken. Maar daar is dan weer opzoek, ontwerp, en (script)-programmeerwerk aan…

1) Server
Er wordt een volledige installatie (met alle nodige applicaties erin) klaargezet op een server die als locale installatieserver gaat dienen. De clients moeten daar hun installatie afhalen.

2) Clients
Er wordt een zelfstartende CD gemaakt, met daarop een klein linux-systeem dat installatie uitvoert; dat verbinding legt met de voorziene installatieserver, en daar alles afhaalt wat nodig is. Dit gebeurt via het gewone netwerk.

3) Netwerk
Er is een beginopstelling met alle client-computers en de server aan een switch.
Nadat de clients hun installatie hebben afgehaald krijgen ze manueel hun eigen vaste IP adres en werken daarna over de wireless verbinding.
De Access Points zijn voorbereid en in werking.

Powered by WordPress