noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

21/8/2006

Meltdown van de opgevoerde processor?

Filed under: General — wig @ 2:04 pm

Het nadeel van de hoge kloksnelheden van de (intel)processors is dat ze veel zwaardere koeling nodig hebben.
De toestellen die we als “terminals” gebruiken voor de tijdsregistratie in noxqs tonen dat mooi aan. De “thermal event” uit een vorig artikel bleef terugkomen ongeacht de buitentemperatuur. De openingen trokken wel lucht (blad papier in luchtstroom om te testen want te veel omgevingslawaai om de ventilator te horen draaien).

Bij het openen van de kast was niets abnormaal te zien, behalve wat stof. Bij nader inzien blijkt dat er een koeling in de voeding is, en een ventilator die rechtstreeks op de processor zit, of althans op de koelvin van de processor. Dat is een nogal uit de kluiten gewassen stuk metaal (ik veronderstel aluminium), dat een fijne structuur van groeven vertoont om de lucht door dikke koelblok te leiden. In de kast is een buis gemonteerd die de lucht van een opening in de kast rechtstreeks naar de ventilator op de cpu voert. De ventilator is gewoon vuil van het stof, maar het koelblok met de fijne openingen zit bovenaan redelijk dichtgestoft. Erg genoeg om de luchtstroom zodanig te hinderen dat de temperatuur te hoog oploopt.

Zo’n koelvinnen schoonmaken zonder de hele boel te demonteren is mij alleen gelukt dankzij de aanwezigheid van perslucht in de werkplaats. Het is een “propere” manier om de boel schoon te blazen, alhoewel op voorhand even stofzuigen om de grote massa stof op te vangen ook wel een goed idee zou geweest zijn.

Direkt na het “uitstoffen” trad de foutmelding niet meer op. Het ontwerp van deze koeling lijkt me niet zo geschikt voor deze produktie omgeving, alhoewel buro’s niet veel minder stoffig zijn vermoed ik. Met de generatie PII, PIII pc’s heb ik zo’n problemen in ieder geval niet gemerkt, en ik zie dat er gelukkig meer oog is voor het bedenken van andere oplossingen voor het koelprobleem; van lagere kloksnelheden over externe voedingen tot vloeistofkoeling.

auteur wig

Powered by WordPress