noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

7/3/2005

Power off - Power … gone?

Filed under: General — wig @ 11:58 am

Bij het implementeren van een IT toepassing zorg je ook voor een backup.
Uit eigen ervaring weet je wat voor soort zaken kunnen voorvallen; bv harde schijf of netwerkkaart die defect raakt, schijfcapaciteit die overschreden wordt, enz. Van collega’s die met andere systemen werken hoor je over systeemzwakheden: virussen, systeem dat hangt door een print-opdracht, problemen bij upgrades, … Uit de boeken ken je de theoretische mogelijkheden: brand, diefstal, vandalisme.

Maar zoals het dikwijls gaat is de werkelijkheid toch weer verrassender. Wegens werken aan een hoogspanningscabine op zaterdag moest ik de servers afsluiten op vrijdagavond. Meestal volstaat een shutdown -h now, maar bij sommige machines moet je daarna ook de powerknoop nog gebruiken om ze helemaal uit te schakelen. Maandagochtend moet alles terug werken, internetverbinding, mailservers, en vanaf de vroege ploeg wordt er op het noxqs tijdsregistratie systeem “getikt”. Terwijl ik de servers uitschakelde bedacht ik dat ik best zondag alles terug kan komen inschakelen, dan heb ik ook tijd om alles te checken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een harde schijf na jarenlang trouw draaien eenvoudigweg niet terug wil starten na een power-off.

Op dat moment schiet het ronde power knopje van de HP server helemaal naar binnen bij het uitschakelen. Oeps, ik duwde helemaal niet hard… Het is de nog niet zo oude HP ProLiant ML110. Hij is in heel zijn levensloop misschien al 5 keer af en aan gezet, en het knopje schiet naar binnen alsof er met een hamer op geramd werd. Wat een ellendige prutskwaliteit van “power” knop staat hier nu op! Mooi vooruitzicht ook voor zondag: een server die perfect in orde is en alle data en programma’s bevat, maar eenvoudig niet kan opgestart worden omdat de powerknop er in gevallen is.

Powered by WordPress