noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

14/9/2005

Documentatie manstyle

Filed under: General, noxqs ontwikkeling — wig @ 11:08 pm

Die Open Office zoektocht leidde me naar een ander programma om “technische” tekeningen mee te maken: QCad.
Wat me daar trouwens opviel was de “help”, die volledig als webpagina’s is uitgevoerd. Op zoek naar het gereedschap waarmee de documentatie gemaakt was kwam ik bij “manstyle” terecht. Net als QCad zelf een ontwikkeling van Andrew Mustun. Helaas is de ontwikkeling aan manstyle stilgevallen blijkbaar.
qcad
manstyle

13/9/2005

Minder tekenen in OpenOffice.org Draw

Filed under: General — wig @ 11:14 am

Tot mijn grote spijt voldoet het tekenprogramma van OpenOffice niet meer aan mijn noden. Ik gebruikte sinds StarOffice 5.2 erg graag het tekenprogramma. Het was eenvoudig en had praktische mogelijkheden om snel een schets te maken, bv van iets dat je moet laten maken. De ingebouwde mogelijkheid van maat-aanduidingen maakte het efficient, en het was een reflex om het programma daarvoor te starten, ondanks de nogal zware manier waarop StarOffice telkens de hele office opstartte. Maar zelfs op een PIII 500 Mhz valt er best mee te werken.

Het zal iedereen opgevallen zijn dat het programma een kleurrijke en drukkere gebruiksomgeving heeft gekregen in versie OpenOffice.org 1.X. Versie 1.9/2.0 lijkt er nog een schepje bovenop te doen. Op zich niet zo’n groot probleem als het maar niet in de weg gaat zitten van het gebruiksgemak, en dan bedoel ik de echt praktische kant.

Een spijtig voorbeeld daarvan: als ik nu het tekenprogramma start, en ik aan een schets begin, zie ik nergens meer de coordinaten van de lijn die ik aan het tekenen ben. Pas als ik ze daarna aanpas, krijg ik terug getallen te zien, maar dat is heel onhandig werken. Misschien zijn er wel instellingen om dat toch terug op het scherm te krijgen, maar op eerste zicht vond ik ze niet. Je kan bij Tools/Options/Drawing/View wel de “control points in Bézier editor” aanzetten, maar toch krijg je geen afmetingen weergegeven als je een lijn begint te tekenen. Verder niets in die richting.

Wel als je ze daarna wijzigt; dan gaan de cijfers over de wijziging, en over de totale lengte van de lijn. Bij een rechthoek tekenen krijg je rare informatie: helemaal geen coordinaten bij het tekenen van een nieuwe, en “procentuele” (!) informatie bij het wijzigen van de rechthoek; is het alleen interessant hoeveel procent hij groter wordt? Ik verwacht toch minstens (ook) te zien hoe de lengte en de hoogte zijn in absolute cijfers!

Je kan niet op de informatiebalk klikken om hem aan te passen of de weer te geven velden aan of uit te zetten bv. Helemaal links verschijnen meldingen als “lijn geselecteerd”, en de procentuele wijzigingen, onmiddellijk ernaast flitst soms iets (en het lijkt me de aangewezen plaats - zoals in 5.2 - om de coordinaten te zetten) en daarnaast staan de schaal, een *, de slidenummer, en “Default”. Ik ben niet zeker, maar het lijkt alsof soms de gegevens wel verschijnen in het leeg stuk balk onderaan.

Misschien is het een bug?

Update: in de 2.0 pre (Suse build 1.9.79.2.3) schijnt het verholpen te zijn. Op die “vrije” plaats komen inderdaad de coördinaten. Maar de getallen worden zo traag aangepast aan de beweging dat het niet vlot werkt. In 5.2 daarentegen was er vlotte “real time” aanpassing van de coordinaten.

Update 2: na een update in RedHat/Fedora geeft de OpenOffice 1.1.4 nu mooi de coördinaten weer. 20050915

Powered by WordPress