noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

28/2/2008

linutop uitgepakt

Filed under: Hardware — wig @ 12:55 am

ProjectcomputertjeLinutop = klein computertje in een aluminium behuizing (4usb, 1 netw, 1 mic in, 1 headph out, 1 vga, 1 power in), geleverd met een adapter en verder enkel een usb-stick van 1 Gigabyte. De verpakking is helemaal van gevouwen karton, en bevat geen kunststof of polywitteschuimkorrelvormen.Systeem start vrij snel op van de usb-key, waarbij die rood oplicht. Als gelijktijdig een andere 1 Gb usb-key aanwezig is start het systeem niet op (blijkbaar werden de keys verward); evenmin als er geen usb-stick aanwezig is, dan krijg je dus een bios-informatie-scherm.
De usb-stick (”Silicon Power” staat erop) is onderverdeeld in 600 Mb + 427 Mb; eerste partitie bevat het systeem, tweede is vrij voor documenten.

Linutop systeem 1.2 draait op Xfce 4 Desktop Environment version 4.4.1 (Xfce 4.4).

Ctrl-Alt-F1 brengt me naar een zwart scherm met “Loading, please wait …” (wilde de standaard command prompt melding zien), maar duurt me te lang dus ik schakel terug naar het grafisch scherm met Alt-F7. Alt F2, F3, .. geven een knipperende commandprompt, geen login.
Door de beperkte verwerkingscapaciteit en geheugen (256 Mb) is hier geen OpenOffice.org te verwachten; geen rekenblad dus, evenmin Gimp. Je krijgt wel AbiWord, die boeiende dingen kan als tekst bewaren in het formaat van een Palm handheld computer (pdb). Verder Firefox met Flash, VLC mediaplayer voor geluid en beeld, pdf, fotoviewer, Gaim, enz.
Muziek spelen van een externe harde schijf werkt perfect*; ingeplugd wordt de usb-schijf zichtbaar in de filemanager ( Thunar 0.8), en er kan vanuit VLC player gekozen worden voor bestanden op die schijf. In de playlist kan je ook streaming toevoegen (url plakken in de playlist, via menu), en die wordt gewoon als item in de playlist behandeld, zodat je bv de laatste nieuwsuitzending tussen je oggs in de playlist kan opnemen.

In het system menu zit ook Synaptic packet manager, waarmee je software kan bij-installeren. De configuratiehulp stelt voor om de linutop te starten met filmpjes /foto’s /pdf’s /geluid uit een “startmap”. Als verschillende programma’s gestart worden, wordt het gebruik merkbaar traag; doel van dit apparaat is specialisatie op een bepaalde toepassing, zelfbouw/inbouw enz.

* Update: Perfect blijkt niet helemaal correct.  Als je een aantal nummers na elkaar speelt, bv omdat je ze in de playlist hebt staan, krijg je af en toe een hapering, een kleine drop-out.  Die is storend genoeg om het apparaat niet in te zetten als permanente audio-player, noch thuis, noch in bv een horeca omgeving.  Wat erg spijtig is gezien de eigenschappen van het apparaat.  Het is me niet duidelijk wat de beperking van de drop-outs veroorzaakt.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress